De overheid heeft in 2019 een wetsvoorstel aangenomen dat het werken aan gasverbrandingsinstallaties reguleert. Deze zogenaamde ‘gasketelwet’ moet het aantal incidenten, veroorzaakt door koolmonoxide, terugdringen.
Bewijs van Vakmanschap CO en een CO certificering
De wet schrijft voor dat vanaf 1 januari 2023 alle cv-monteurs en gasinstallatiebedrijven in Nederland moeten beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO en een CO-certificering. De CO-certificering stelt vakbekwaamheidseisen aan cv-monteurs en installatiebedrijven die verwarmingsketels plaatsen, repareren of onderhouden. Deze werkzaamheden mogen nu alleen nog worden uitgevoerd door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn.
Alle servicemonteurs een CO certificaat
Boudewijn Veenhuizen, Manager Service en Projects bij Scheer en Foppen Installatietechniek: “Alle servicemonteurs van SFI hebben de theorie van de cursus ‘Vakmanschap CO’ intern gevolgd. Daarna moesten zij een officieel erkend examen afleggen. Vervolgens hebben ze nog een praktijkexamen afgelegd dat op een andere locatie door ‘Vakmanschap Techniek’ werd afgenomen.
We zijn natuurlijk enorm trots en blij dat alle servicemonteurs zijn geslaagd en het certificaat hebben behaald. Dat hebben ze ook nodig om aan gasgebonden toestellen te mogen werken. Geen certificaat, geen installatie en onderhoud van een cv.”
Stookrapport en beugelen van rookgassen
SFI is al langer BRL 6000 gecertificeerd. Met betrekking tot het ontwerpen, installeren en beheren van gas- water- en elektrische installaties voor woningen, bedrijfspanden en publiekelijk gebouwen heeft de overheid eisen over veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu opgesteld in het Bouwbesluit. BRL 6000 is de bijbehorende certificeringsnorm.
Veenhuizen: “We werkten natuurlijk al volgens andere certificeringen, zoals BRL 6000. Bij elk onderhoud maken we bijvoorbeeld een stookrapport en slaan deze op. Deze is voor BRL 6000-25 aangepast, we moeten iets meer registeren.
De CO certificering is nieuw, een extra als het gaat om kwaliteit en veiligheid. Eén van de onderdelen van de cursus die we hebben gegeven is het ‘nieuwe beugelen’, een beugelinstructie, regels, over hoe rookgasafvoersystemen op een veilige manier worden gemonteerd. Zo voorkomen we lekkage van rookgassen en koolmonoxide. Elke monteur draagt ook een CO-meter. Wij moeten en willen ruimtes CO-vrij verklaren. Het gaat uiteindelijk om ieders veiligheid.”